Kadaka Kooker 5192 0709
Kadrioru Kooker 5192 0149

No products in the cart.

Komposteeritav pakend

Väikeste sammudega keskkonnsõbralikuma eluviisi poole ehk kodus komposteeritav pakend

Juba mõnda aega on Kooker pakendanud kõik e-poe tellimused looduslikust materjalist valmistatud karpidesse. Need on valmistatud kokkupressitud suhkruroo kiust ning on 100% biolagunevad ja 100% komposteeritavad. Super äge on see, et need on komposteeritavad ka kodus! Jah, täitsa enda koduses kompostris.

Nüüd võid peale koogisöömist enda kodusesse kompostrisse viia suured ja väikesed suhkruroost ümarad koogikausid koos kaantega (kindlasti sildid enne karbilt eemaldada, st kleebitud kookide nimetused) ning lisanditops ilma kaaneta. Lisanditopsil kasutame plastikust kaasi ning neid ei tohi kompostrisse viia.

Eelnimetatud pakendid vastavad Euroopa standardile EN 13432 ning see on ka pakendil kenasti välja toodud.  Selle standardi kohaselt saab lugeda toodet biolagunevaks, kui testitava materjali lagunemine on vähemalt 90% ning 12-nädalase kompostimisprotsessi tulemusena ei tohi olla materjali fragmendid suuremad kui 2mm, ka fraktsioneerimissõelale ei tohi jääda rohkem kui 10% testitava materjali esialgsest kuivmassist.  See on väga oluline, sest enamus pakendeid, mis on biolagunevad, ei ole mõeldud kodus komposteerimiseks.

Nimelt aetakse mõisteid „biolagunev“ ja „komposteeritav“ tihti segamini, aga nende sisu on väga erinev. Termin biolagunev ei sisalda endas informatsiooni, mis tingimustes ja kui kiiresti peaks bioloogiline lagunemine toimuma. Kompostitavad tooted seevastu on aga kõik biolagunevad spetsiaalses keskkonnas ja tingimustel. Õigetes tingimustes lagunevad kompostitavad tooted vähemalt 90 päeva jooksul ja neist jääb järele toitainerikas orgaaniline materjal ehk huumus ning seda saab kasutada uute taimede kasvuks.

TÜV Austria vastavusmärgis Kookeri peopakenditel.

Lisaks on Kookeris kasutatavad uued ümarad pakendid saanud ka vastavusmärgistuse TÜV AUSTRIA poolt, mis omakorda kinnitab, et toode on kodustes tingimustes komposteeritav. Vajadus antud märgise järgi tekkis, kuna kodused jäätmemahud on väiksemad ning temperatuur kompostimisel madalam kui tööstuslikus kompostimiskeskkonnas. Seetõttu töötatigi välja eraldi protseduur ja märgis, mis tähendab seda, et täielik biolagunemine toimub ka kodustes kompostihunnikutes.

Panime ka enda kausid kompostrisse ning jälgime, kuidas protsess kulgeb.

Seega, armsad sõbrad, kui saate Kookerilt koogid nendes armsates ümarates kaussides, siis teadke, et neid tohib kodus komposteerida. Oleme väga rõõmsad, kui annate meile teada, kuidas teil komposteerimise protsess edeneb.

Koogikausside omadused: vedeliku ja õli temperatuuritaluvus on kuni 100 kraadi ning neid tohib kasutada ka mikrolaineahjus ja sügavkülmas.

Kasutatud materjal: Traus, Kristi (Eesti Maaülikool, 2020). „Ühekordsete biolagunevate nõude ja kilekottide lagunemine kompostimisel“.

Leave a Comment